Úvodní strana » Aktuality
  • Soběstačnost potravin

    V České republice je dostatek potravin. Klíčem pro další zásobování je potravinová bezpečnost. Více, než spotřebujeme, produkujeme obilovin, hovězího masa a mléka. Máme bezpečnou úroveň výroby vajec. Na dovoz se musíme spoléhat u brambor, vepřového a drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Průměrný Čech za rok sní necelých 90 kg zeleniny. Žádná sláva. Ale i tak naše produkce na polích a zahrádkách nestačí pokrýt tuto spotřebu. Prakticky žádné zeleniny si v naší kotlině nevypěstujeme dostatečné množství a od hranice potravinové bezpečnosti se vzdalují i tradiční exportně úspěšné nakládačky. Průměrný Čech konzumuje ročně přes 80 kg ovoce mírného pásma, tedy toho které umíme u nás vypěstovat. Potravinové bezpečnosti dosahujeme pouze při pěstování třešní a višní, rybízu a angreštu. U všech ostatních nejen že nejsme soběstační, ale nedosahujeme ani potravinové bezpečnosti.

  • Co jste o zemědělství nevěděli v infografice

    Co jste netušili, aneb zajímavá fakta a čísla snadno a přehledně v našich infografikách. Nalaďte se s námi na vlnu zemědělství a sledujte náš přehled... Aktuálně na naší facebookové stránce. Zemědělství je poslání, které sytí svět. Poděkujte s námi za každodenní chléb!

  • Budoucnost robotických farem

    AGRO-partner s.r.o. a Lely Centrum v Soběslavi pořádá 7. a 14. května 2020 videokonferenci na téma: Mléko. Na videosemináři se mj. dozvíte vše o robotických farmách a budoucnosti automatizace chovu dojnic.

  • Staň se hrdinou!!! Pomoci můžeš i ty!!!

    Zemědělství žije! Musí žít, abychom žili i my. Dnes to pociťujeme možná mnohem víc, než kdykoliv jindy. A proto považujeme od začátku zemědělství za jeden z nejdůležitějších oborů pro život.

  • Zavítejte do tajů chovu hospodářských zvířat

    Odbouráváme mýty a soutěžíme

  • Žádné sci-fi. Zemědělství 4.0 se stává realitou

    Žijeme ve Světě 4.0. Stroje, výrobky, zákazníci i výrobci spolu komunikují během celého výrobního procesu. Získávání a zpracování dat je hnací silou. Propojení všech prvků výrobního procesu vede ke kvalitní produkci, zvýšení produktivity a snížení nákladů. Tento trend se dostal také do zemědělství, označujeme ho jako Zemědělství 4.0.

  • Jít na hnojárnu je cool

    Zájem o studium zemědělských oborů neklesá. Pravdou je, že do toho zasahuje demografická křivka. Ale to se týká všech oborů a celého školství. Od roku 2016 dochází ke zvedání demografické křivky a podle odhadů v roce 2024 nastoupí do prvních ročníků na zemědělských školách o 38 % víc studentů než v roce 2015.

  • Zemědělství jako sexy obor

    Když se podíváme na průzkumy veřejného mínění zaměřené na zjištěné toho, co vlastně lidé chtějí v obchodech a co si vybírají za potraviny, jednoznačně zjistíme, že preferují bio kvalitu a chuť. Lidé chodí do obchodu proto, aby si koupili to, co jim chutná. Logické, že?

  • Místo vidlí agrorobot. Zemědělství je obor pro high-tech nadšence

    Autonomní traktor prošpikovaný senzory, drony, které jsou schopné automaticky rozprášit hnojivo či analyzovat kvalitu porostu, senzory v půdě, které rozpoznávají, kdy je potřeba zalít. To není sci-fi. Je to moderní zemědělství.

  • Kam se ztratil selský rozum?

    V poslední době se na mně valí z internetu mnoho komentářů na citlivé téma zemědělství vs. ekologie. Bohužel někdy musím kroutit hlavou, co lidé mnohdy dokážou vymyslet, a to aniž by si o tom něco alespoň přečetli. A slepě si stojí za svou posedlostí.

  • Soběstačnost potravin

    V České republice je dostatek potravin. Klíčem pro další zásobování je potravinová bezpečnost. Více, než spotřebujeme, produkujeme obilovin, hovězího masa a mléka. Máme bezpečnou úroveň výroby vajec. Na dovoz se musíme spoléhat u brambor, vepřového a drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Průměrný Čech za rok sní necelých 90 kg zeleniny. Žádná sláva. Ale i tak naše produkce na polích a zahrádkách nestačí pokrýt tuto spotřebu. Prakticky žádné zeleniny si v naší kotlině nevypěstujeme dostatečné množství a od hranice potravinové bezpečnosti se vzdalují i tradiční exportně úspěšné nakládačky. Průměrný Čech konzumuje ročně přes 80 kg ovoce mírného pásma, tedy toho které umíme u nás vypěstovat. Potravinové bezpečnosti dosahujeme pouze při pěstování třešní a višní, rybízu a angreštu. U všech ostatních nejen že nejsme soběstační, ale nedosahujeme ani potravinové bezpečnosti.

Střední zemědělské školy

student