Úvodní strana » Zemědělské školy » Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj

Škola Kontakt Obor Forma
Masarykova SZeŠ a VOŠ Opava info@zemedelka-opava.cz Agropodnikání maturitní zkouška
Zemědělec - farmář výuční list
SOŠ Frýdek Místek sosfm@sosfm.cz Agropodnikání maturitní zkouška
Zemědělec - farmář výuční list
Opravář zemědělských strojů výuční list
Střední škola technická a zemědělská Nový Jičín skola@tznj.cz Agropodnikání maturitní zkouška
Opravář zemědělských strojů výuční list
Gymnázáium a SZeŠ Rýmařov info@gymsosrym.cz Opravář zemědělských strojů výuční list
SZeŠ a služeb Albrechtice sekretariat@souzma.cz Zemědělec - farmář výuční list
SOŠ Bruntál andrlova@sosbruntal.cz Opravář zemědělských strojů výuční list
KIovář a zemědělský kovář výuční list
Albrechtova SŠ Český Těšín skola@albrechtovastredni.cz Agropodnikání maturitní zkouška
SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov sekretariat@sos.jablunkov.cz Opravář zemědělských strojů výuční list

 

  • Soběstačnost potravin

    V České republice je dostatek potravin. Klíčem pro další zásobování je potravinová bezpečnost. Více, než spotřebujeme, produkujeme obilovin, hovězího masa a mléka. Máme bezpečnou úroveň výroby vajec. Na dovoz se musíme spoléhat u brambor, vepřového a drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Průměrný Čech za rok sní necelých 90 kg zeleniny. Žádná sláva. Ale i tak naše produkce na polích a zahrádkách nestačí pokrýt tuto spotřebu. Prakticky žádné zeleniny si v naší kotlině nevypěstujeme dostatečné množství a od hranice potravinové bezpečnosti se vzdalují i tradiční exportně úspěšné nakládačky. Průměrný Čech konzumuje ročně přes 80 kg ovoce mírného pásma, tedy toho které umíme u nás vypěstovat. Potravinové bezpečnosti dosahujeme pouze při pěstování třešní a višní, rybízu a angreštu. U všech ostatních nejen že nejsme soběstační, ale nedosahujeme ani potravinové bezpečnosti.

Střední zemědělské školy

student