Ústecký kraj

Škola Kontakt Obor Forma
SŠ technická, gastronomická a automobilní Chomutov tgacv@tgacv.cz Zemědělec - farmář výuční list
Opravář zemědělských strojů výuční list
VOŠ a SOŠ Roudnice nad Labem škola@vosasos.cz Agropodnikání maturitní zkouška
SŠ zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín - Libverda libverda@libverdadc.cz Agropodnikání maturitní zkouška
Zemědělec - farmář výuční list
OA a SOŠ zemědělská a ekologická Žatec sekretariat@oazszatec.cz Agropodnikání maturitní zkouška
SOŠ technická a zahradnická Lovosice sekretariat@soslovo.cz Opravář zemědělských strojů výuční list
Gymnázium a SOŠ Podbořany skola@gsospodborany.cz Zemědělec - farmář výuční list
Opravář zemědělských strojů výuční list

 

  • Soběstačnost potravin

    V České republice je dostatek potravin. Klíčem pro další zásobování je potravinová bezpečnost. Více, než spotřebujeme, produkujeme obilovin, hovězího masa a mléka. Máme bezpečnou úroveň výroby vajec. Na dovoz se musíme spoléhat u brambor, vepřového a drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Průměrný Čech za rok sní necelých 90 kg zeleniny. Žádná sláva. Ale i tak naše produkce na polích a zahrádkách nestačí pokrýt tuto spotřebu. Prakticky žádné zeleniny si v naší kotlině nevypěstujeme dostatečné množství a od hranice potravinové bezpečnosti se vzdalují i tradiční exportně úspěšné nakládačky. Průměrný Čech konzumuje ročně přes 80 kg ovoce mírného pásma, tedy toho které umíme u nás vypěstovat. Potravinové bezpečnosti dosahujeme pouze při pěstování třešní a višní, rybízu a angreštu. U všech ostatních nejen že nejsme soběstační, ale nedosahujeme ani potravinové bezpečnosti.

Střední zemědělské školy

student